Vaak wordt gedacht dat notarissen allemaal hetzelfde zijn, maar dit is absoluut niet het geval. Het is dan ook belangrijk dat jij een aantal zaken in acht neemt alvorens je in zee gaat met een notaris. Zo moet je eerst weten of de notaris die jij op het oog hebt ook daadwerkelijk wat voor jou kan betekenen. Veel notarissen bieden dezelfde diensten aan, maar er zijn ook notarissen die zich gespecialiseerd hebben op bepaalde gebieden. Zo kun jij bijvoorbeeld niet bij iedere notaris terecht voor een echtscheiding of zaken aangaande ondernemersrecht. Daarnaast moet je vooral ook naar de verschillende verplichtingen kijken die gekoppeld worden aan de overeenkomst met een notaris. Deze verschillen namelijk ook per notaris.

De kosten voor een notaris zijn lang niet altijd hetzelfde. Toch denken veel mensen dat dit wel het geval is. Bij de ene notaris betaal jij bijvoorbeeld meer voor het opstellen van het testament dan bij een ander notariskantoor. Dit verschil in prijs wordt voornamelijk veroorzaakt door de reputatie van een notaris. Zo vraagt een gerenommeerde notaris bijvoorbeeld meer voor zijn diensten dan een notaris die zelfstandig werkt of net begonnen is. Ga er dus nooit klakkeloos vanuit dat de diensten van een notaris bij ieder kantoor net zo duur zijn. Maak altijd eerst een vergelijking. Dit kan bijvoorbeeld door eerst verschillende offertes op te vragen.

Lang niet iedereen heeft helder in beeld wat een notaris voor hem/haar kan betekenen. Hierdoor wordt het natuurlijk lastig om al dan niet te bepalen of jij een notaris in moet schakelen. Een notaris kan jou in ieder geval van dienst zijn wanneer je een hypotheek af wilt sluiten. Hiervoor moet namelijk een hypotheekakte opgesteld worden. Daarnaast kan een notaris jou ook helpen wanneer je een stichting of vereniging op wilt richten. Er moeten namelijk statuten opgesteld worden en dit moet gebeuren in het bijzijn van een notaris. Tot slot kun je ook bij een notaris terecht voor het opstellen van een testament. Zodoende weet je zeker dat jouw spullen na jouw overlijden bij de juiste personen terechtkomen.

Een notaris is bevoegd om verschillende documenten te tekenen. Zo kan hij onder meer zijn goedkeuring geven aan een hypotheekakte en een testament. Er zijn echter nog meer documenten die een notaris mag tekenen. Hij kan bijvoorbeeld de boel in orde maken wanneer jij onroerend goed wilt kopen of verkopen. Hierbij dient hij als bemiddelaar tussen de twee partijen. Verder is een notaris bevoegd om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit document laat jij opstellen wanneer je met je partner wilt trouwen of een samenlevingscontract aan wilt gaan. Het is overigens niet verplicht, maar wel aan te raden. Indien er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, is de wet namelijk leidend. Anders zijn dit de huwelijkse voorwaarden.

Een jurist inschakelen kan vandaag voor talloze zaken. Er zijn namelijk allerlei soorten juridisch advies. Veel ondernemers kunnen dit ontzettend goed gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld op het gebeid van ondernemingsrecht. Zo geeft een jurist jou bijvoorbeeld advies over vennootschappen, maar ook op het gebied van de juridische structuur. Daarnaast kan een jurist jou van dienst zijn wanneer je een fusie aan wilt gaan, samen wilt werken met een ander bedrijf of een concurrent wilt overnemen. Ook op het gebied van gezondheidsrecht en arbeidsrecht biedt een jurist jou graag de helpende hand.

Een notaris en een advocaat zijn niet hetzelfde. Toch zijn er genoeg mensen die dit wel denken. Een notaris kan gezien worden als bemiddelaar tussen twee partijen. Hij is altijd de onafhankelijke persoon. Doordat hij geen partij kiest, kan hij problemen voorkomen. Indien er bijvoorbeeld een verkoopoverdracht getekend moet worden tussen twee partijen, is hij de derde partij die het document tekent. Op deze manier ontstaan er in een later stadium nooit problemen. Een advocaat is juist wel partijdig. Hij verdedigt namelijk de belangen van één persoon of een groep. Zijn doel is juist om problemen op te lossen.